Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

US Open   30 aug 2006 R128: Sharapova (4) 3-6 0-6 

Mark van Driel, de Volkskrant, 31 augustus 2006

Aan het jurkje herken je de ster

Het Arthur Ashe-stadion is slechts voor een kwart gevuld als Michaella Krajicek en Maria Sjarapova bij het vallen van de avond de baan opkomen. Een klassiek nummer van Diana Ross schalt door de arena. I’m coming out. I want the world to know, got to let it show.

Krajicek gaat Sjarapova voor, maar de 19-jarige Russin weet al snel alle ogen op zich gericht. Ze draagt een zwart, ragfijn jurkje met een split op de rug. Het kunstlicht doet de edelstenen op haar borst glitteren. Na de wedstrijd zal ze bekend maken dat het ontwerp is ontleend aan klassieke films van actrice Audrey Hepburn. Voor wedstrijden bij daglicht heeft Sjarapova een ander kledingstuk.

Krajicek draagt hetzelfde tenue als tijdens haar toernooizege in Rosmalen, een sobere witte sportjurk met een enkele gekleurde streep. Van haar sponsor had ze een gloednieuw tenue gekregen, maar dat ontwerp zinde haar niet. Ze besloot kort voor haar debuut bij de US Open spontaan terug te vallen op de vertrouwde jurk.

De omgang met kleding geeft een indicatie van het verschil in status tussen beide speelsters. Sjarapova is een wereldster, het uithangbord voor talloze multinationals die de US Open aangrijpen om haar en hun producten in de schijnwerpers te plaatsen. Een jurk is een marketingproject, haar liefdesleven (heeft ze een relatie met Andy Roddick?) nieuws.

Krajicek is, voorlopig, hoofdzakelijk een tennisster. Ze is niet ongevoelig voor de wereld van mode en glamour, maar Sjarapova benadert ze niet als een vedette. Ze noemt haar steevast ‘dat meisje’.

De fascinatie van het publiek voor Sjarapova wordt niet gedeeld door de meeste tennissters. De Russin, die zich nauwelijks mengt onder haar collega’s, is niet populair in de kleedkamer. Voor het duel is Krajicek door talloze speelsters gretig voorzien van allerlei tips. Velen zien de multimiljonaire, die net als Krajicek wordt gecoacht door haar vader, graag verliezen.

De faam van de langbenige blondine stoelt niet louter op marketingcampagnes. Ze kan tennissen. Krajicek wordt van meet af aan onder zware druk gezet door de harde vlakke slagen van Sjarapova, die de uiterste hoeken van de baan feilloos weet te bereiken. De 17-jarige Nederlandse, nummer 36 van de wereld, moet direct haar service inleveren.

Op haar eigen opslag vergroot Sjarapova de druk. Ze slaat hard. Vanwege haar lengte (1,88 meter) krijgen haar ballen bovendien een ongewone hoek. ‘Het is net of ze recht naar beneden slaat’, zegt Krajicek na het duel. Ze heeft in zeven servicegames van Sjarapova zes punten gemaakt: twee daarvan waren dubbele fouten van de Russin.

Het stadion, dat langzaam volstroomt voor de tweede avondwedstrijd (met Roddick), krijgt al snel door dat de partij eenzijdig zal zijn. Bij mooie rally’s komt het publiek even tot leven, maar vaak is het doodstil. ‘Ik ken geen harder geluid dan 23 duizend New Yorkers die stil zijn’, zei Agassi eerder deze week toen hij dreigde te verliezen.

In de eerste set weet Krajicek de schade beperkt te houden: 6-3. In de tweede set is ze kansloos. Tot ontsteltenis van Krajicek wint ze geen enkele game.

Na slechts 59 minuten schudden de speelsters elkaar de hand. Krajicek verlaat teleurgesteld de baan, Sjarapova ontwijkt voor de televisie vragen over haar liefdesleven. Zal ze blijven kijken naar de wedstrijd van Roddick? ‘Geen commentaar’, zegt ze vrolijk.

In de kleedkamer wordt Krajicek getroost door Martina Navratilova, die haar voorhoudt dat ze zich geen verwijten hoeft te maken. ‘Als iemand zo serveert als Sjarapova kun je er niks aan doen’, zegt ze volgens de Nederlandse speelster.

Krajicek waardeert het gebaar, maar ze is ambitieus. Ze wil de wereld zo snel mogelijk laten zien wat ze in huis heeft, alsof het nummer van Diana Ross (I want the world to know, got to let it show) haar op het lijf geschreven is.

Winnen van Sjarapova zou haar kritische vader deugd hebben gedaan, weet ze. Al genoot hij nu ook. ‘Hij probeerde zo positief mogelijk te blijven. Zelfs bij 5-0 in de tweede set was het nog: kom op, kom op. Dat was echt lief. Ik kon zien dat hij trots op me was.’

Aanverwante artikelen:
Aan het jurkje herken je de ster  31 augustus 2006
Weer bijrol op mooiste podium  31 augustus 2006
Voor Krajicek valt weinig te genieten 31 augustus 2006