Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

US Open   30 aug 2006 R128: Sharapova (4) 3-6 0-6 

Algemeen Dagblad, 31 augustus 2006

Weer bijrol op mooiste podium

Voor de derde keer dit jaar mocht Michaëlla Krajicek op de hoofdbaan van een Grand Slam-toernooi proberen een topper te bedwingen. Na opgave in de Rod Laver Arena in Melbourne tegen Amélie Mauresmo (vanwege de hitte) en een kansloze nederlaag tegen Patty Schnyder op het Court Philippe Chatrier in Parijs, was Maria Sjarapova in de eerste ronde van de US Open dus een maatje te groot in het Arthur Ashe-stadion in New York: 6-3 en 6-0.

Groot was het contrast tussen wereldster Sjarapova en de Nederlandse tiener die ooit een ster hoopt te zijn. Dat begon al bij de entree in het grootste tennisstadion ter wereld, waar bijna 24.000 toeschouwers een plekje kunnen vinden. Krajicek voorop, Sjarapova er kort achter en uit de luidsprekers het nummer I'm coming out van Diana Ross. 'Ik wil het de wereld laten weten, ik wil het laten zien', was een tekst die Krajicek moest aanspreken.

Sjarapova droeg een elegant zwart cocktailjurkje, volgens de Russin in de stijl van de (half-Nederlandse) actrice Audrey Hepburn. Toen zij voor de warming-up een hesje uittrok dat uitsluitend diende om haar schouders heel even warm te houden, joelden New Yorkse mannen als bouwvakkers die een wulpse blondine zien passeren. Op het jurkje schitterden kristallen kraaltjes, de lange haren van Sjarapova vielen prachtig in een diepe uitsnede op de rug.

Krajicek, die als senior debuteerde op het toernooi waar ze in 2004 de juniorentitel pakte, droeg een witte jurk met een marineblauw streepje. Dezelfde outfit waarmee ze in juni de titel pakte op het grastoernooi van Rosmalen. Eigenlijk had ze iets anders moeten aantrekken, maar de Kleine Kraai voelde zich niet prettig in de nieuwe spullen van kledingsponsor Yonex. Dat laatste zou Sjarapova nooit overkomen. De geboren Siberische heeft zelfs nog een ander pakje voor wedstrijden overdag.

De prof en het talent, dat was de tegenstelling. Niet alleen waar het jurkjes betreft. Sjarapova weet hoe ze moet winnen, is altijd van het eerste tot het laatste punt geconcentreerd. Tijdens de avondsessie op woensdag gaf ze Krajicek geen tel rust. Met negen aces en 82 procent van de eerste opslagen binnen de lijnen, liet de nummer vier van de wereld zeldzame cijfers in het vrouwentennis noteren.

,,Na afloop kwam Martina Navratilova in de kleedkamer naar me toe,'' vertelde Krajicek. ,,Ze zei dat ik me niet druk moest maken om deze nederlaag, dat Sjarapova ongelooflijk goed had geserveerd. Maria is zo lang, het is net of het vanzelf gaat. Ze gebruikt haar lengte ontzettend goed.''

Voor de wedstrijd had Krajicek talloze sms'jes gekregen van tenniscollega's die hoopten dat ze haar beroemde opponente te grazen zou nemen. ,,Ik ken haar niet zo goed, maar het schijnt dat Sjarapova niet erg populair is. Ik heb heel veel tips gekregen over hoe ik haar moest verslaan. Je ziet Maria ook bijna nooit in de players lounge. Bijna iedereen gunde mij een overwinning.''

Vader en coach Petr Krajicek had zijn dochter op het hart gedrukt vooral te genieten. Hij was al trots dat Misa in dit prachtige stadion tegen een wereldster mocht tennissen. Toen zij na minder dan een uur tennis met 5-0 achter stond in de tweede set, probeerde Petr haar nog altijd moed in te praten. Zijn dochter, na afloop: ,,Dat vond ik ontzettend lief van hem.''

Zelf had Krajicek toen al de smoor in, omdat ze er niet in was geslaagd een acceptabele uitslag neer te zetten. ,,Mijn vader zegt dan dat ik pas zeventien ben en dat mijn tijd nog wel komt. Maar als ik zo'n kans krijg, wil ik er ook het beste van maken.

,,Nou, ik heb niet goed geserveerd en heb in de tweede set een game verloren die ik niet had mogen verliezen. Daar baal ik van. ,,Maar het was natuurlijk wel mooi om hier te spelen. In het Arthur Ashe-stadion zit het publiek heel dicht op de baan. Je kunt de mensen écht zien.''

Na vier Grand Slam-toernooien en drie optredens in 's werelds mooiste stadions, maakte Krajicek de balans op van het nog lopende tennisjaar 2006. Een jaar met een fraaie titel in Rosmalen, waar ze tegen Jelena Dementjeva haar eerste zege boekte op een tennisster uit de top-10. En in januari had zij ook al haar tweede toernooititel op het hoogste niveau behaald in het Australische Hobart. Maar 2006 kende eveneens tegenvallers. Het Amerikaanse hardcourtseizoen leverde bijvoorbeeld niets meer op dan drie nederlagen.

,,Het is tot nog toe een leerzaam jaar geweest,'' stelt Krajicek, die op de wereldranglijst klom van de 58ste naar de 36ste positie. ,,Wat ik vooral nog moet leren, is dat je als senior vanaf de eerste game bij de les moet zijn. Ik heb te veel wedstrijden verloren, omdat ik zwak begon. Mijn vader hamert daar ook steeds op, toch gaat het soms mis. Bij de junioren kon dat, dan kreeg je altijd nog wel een kans om terug te komen. Nu niet meer. Dit is de top, er staat geld op het spel en daar wordt hard voor gevochten.''

Ook door Sjarapova, op én naast de baan. De Amerikaanse pers was haar partij tegen Krajicek al snel vergeten en verlegde de aandacht naar de roddel dat ze een relatie zou hebben met Andy Roddick. Als een ware publiciteitsmachine deed Sjarapova precies wat ze moest doen. Niks bevestigen, niets ontkennen, laat iedereen maar lekker speculeren. Zou Krajicek dat spel ooit ook moeten beheersen? Centre courts zijn voor Michaëlla Krajicek nog geen inspirerend decor. Hier probeert de Kleine Kraai met een forehand Sjarapova te weerstaan in het Arthur Ashe-stadion (US Open). Rechtsboven baalt ze op het Court Philippe Chatrier van Roland Garros tegen Schnyder. Daaronder worstelt zij met de hitte in de Rod Laver Arena bij de Australian Open.

Aanverwante artikelen:
Aan het jurkje herken je de ster  31 augustus 2006
Weer bijrol op mooiste podium  31 augustus 2006
Voor Krajicek valt weinig te genieten 31 augustus 2006