Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Australian Open   21 jan 2006 R32: Mauresmo (3) 2-6 opg. 

De Telegraaf, 20 januari 2006

Krajicek mag zich met wereldtop meten

Michaëlla Krajicek zet met het bereiken van de derde ronde op de Australian Open een nieuwe stap in haar ontwikkeling. In haar volgendepartij tegen Amélie Mauresmo zal blijken of ze is opgewassen tegen de wereldtop.

In haar eerste twee wedstrijden won Krajicek zonder goed te spelen.Tegen haar volgende tegenstandster zal de Nederlandse zich evenwel moeten verbeteren. Ze treft in Amélie Mauresmo de mondiale nummer drie. Krajicek speelt voor het eerst in haar loopbaan tegen een wereldtopper.

Mauresmo, al jaren een vaste waarde in de top tien, beleefde haar doorbraak in 1999. Toen haalde ze als 19-jarige de finale van de Australian Open. Ze viel op door haar gespierde lijf en krachtige slagen, en versloeg onder anderen Lindsay Davenport, die toen als eerste was geplaatst.

'Soms dacht ik dat ik tegen een kerel speelde, zo hard sloeg Mauresmo', zei de Amerikaanse over haar tegenstandster. De scepsis over haar mannelijke voorkomen kreeg geen vat op Mauresmo. Ze boekte elk jaar progressie en bereikte in september 2004 de eerste plaats op de wereldranglijst.

Vorig jaar november behaalde de Française de mooiste zege uit haar loopbaan. Ze werd in Los Angeles officieus wereldkampioene door overwinningen op Clijsters, Sjarapova en Pierce.

Er is echter één titel die ontbreekt op de indrukwekkende erelijst (19 toernooizeges) van Mauresmo. Ondanks haar veelbelovende finaleplaats in1999 heeft ze nog nooit een Grand Slam-toernooi gewonnen. Het is een loden last voor Mauresmo. De afgelopen jaren is ze op de grote toernooien geregeld onder druk bezweken.

Zo verloor ze vorig seizoen in de derde ronde van Roland Garros onverwacht van het Servische talent Ivanovic. Mauresmo had goede vooruitzichten op het bereiken van de finale en ging ten onder aan de hoge verwachtingen.

De wankele mentaliteit van de Française biedt perspectief voor Krajicek. Ook nu is de loting gunstig voor Mauresmo. Pas in de halve finale kan ze een speelster uit de top vijf treffen. Als Krajicek haar vechtlust laat spreken, kan ze de druk op de Française opvoeren en mag ze voorzichtig hopen op een stunt.

Door de Indiase Mirza in twee sets (6-3, 7-5) te verslaan, haalde Krajicek voor het eerst in haar carrière de derde ronde op een Grand Slamtoernooi. De primeur past perfect bij haar opmars in het vrouwencircuit. Na haar goede prestaties in Hobart heeft Krajicek in Melbourne nog niet haar beste spel laten zien, maar ze won haar twee partijen wel zonder een set af te staan. Tegen Mauresmo moet ze echter haar hoogste niveau zien te halen.

Kwalitatief komt ze nog tekort tegen de Française, die tot nu toe in Melbourne goed presteert. Krajicek zal strijd moeten koppelen aan een hoog spelniveau om van Mauresmo te winnen.

Het talent is klaar voor de volgende stap in haar carrière. Ze heeft twee toernooizeges op haar naam staan en speelde al tegen een aantal subtoppers. Tegen een van hen, de Française Dechy, behaalde de Nederlandse zelfs de overwinning. Nu heeft Krajicek de gelegenheid om een toptienspeelster te verslaan.

Mauresmo is zwaar favoriet, maar de onbevangen Krajicek is in staat tot een verrassing. 'Het wordt een speciale ervaring tegen een topper op het centrecourt. Ik heb met het bereiken van de derde ronde mijn doel algehaald, dus ik kan vrijuit spelen.'

Aanverwante artikelen:
Kleine Kraai weer op prijzenjacht 15 januari 2006
Krajicek bij beste 50 - Nederlandse gevaarlijke outsider bij AO 16 januari 2006
Nederlandse tennistiener wint eerste partij Australian Open 17 januari 2006
Krajicek naar tweede ronde  17 januari 2006
Doel al bereikt  17 januari 2006
Krajicek verder in Melbourne 19 januari 2006
Michaëlla Krajicek geniet van mijlpaal 19 januari 2006
Krajicek mag zich met wereldtop meten 20 januari 2006
Hoge temperatuur te veel voor Michaëlla Krajicek 21 januari 2006
Opmars Krajicek smoort in kokende hitte 21 januari 2006