Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   24 jun 2006 F: Safina (17) 6-3 6-4 

Martijn van Beeten, Algemeen Dagblad, 24 juni 2006

Krajicek dichter bij de top

Nederlandse wint Rosmalen

Op de dag dat Richard Krajicek in Rosmalen in het zonnetje werd gezet voor zijn Wimbledon-titel van tien jaar terug, zette zijn halfzus MichaŽlla een belangrijke stap richting de wereldtop. Ze pakte op de Ordina Open haar derde en mooiste WTA-titel door Dinara Safina te verslaan: 6-3 6-4.

Er kon geen Krajicek meer bij in Rosmalen. Op de tribunes Richard en Daphne met hun kinderen Alec en Emma en dicht in hun buurt vader Petr met vrouw Pavlina en zoon Peter. Op de baan uiteraard MichaŽlla, de tiener die op Brabants gras haar opmars richting tenniselite in een hogere versnelling gooide. Haar eerste titel, vorig jaar in Tasjkent, was voor Krajicek de bevestiging dat ze thuis hoorde in de top-100. De tweede, in januari in Hobart, gaf haar het gevoel dat ze een plek tussen de beste vijftig tennissters van de wereld verdiende.

In Rosmalen klopte ze op weg naar haar derde hoofdprijs onder anderen titelverdedigster Klara Zakopalova, Flavia Pennetta en Dinara Safina uit de top-20 en Jelena Dementjeva uit de top-10. ,,Dan zou je dit mogen zien als de bevestiging dat ik het niveau heb om de top-20 te halen,'' zo glunderde Krajicek, die na de Ordina Open de 39ste plek bezet. Haar halfbroer had in 1994 en 1997 al de titel gepakt in Rosmalen en zaterdagmiddag was de Kleine Kraai de eerste Nederlandse die dat presteerde. In finales scoort Krajicek voorlopig drie uit drie. Net als Richard, die als prof tweederde van zijn finales won, blokkeert ze dus niet als de titel in zicht is. ,,Ik heb tegen Safina gespeeld alsof het een eerste ronde was. Ik bleef heel rustig,'' zei de winnares. Vooral mentaal gezien kan deze week belangrijk blijken in haar ontwikkeling.

Drie weken terug kwam Krajicek zonder zelfvertrouwen terug uit Parijs na een kansloze nederlaag tegen topper Patty Schnyder in de eerste ronde van Roland Garros. Met veel wedstrijden in de Duitse en Nederlandse competitie probeerde ze de twijfel weg te nemen. Was ze fysiek echt te zwak voor de wereldtop, zoals zo vaak is geroepen? Zou het gat met de sterren van de tenniswereld te groot zijn? In Rosmalen bleek dat wel mee te vallen.

Op de training wist Krajicek haar dubbelmaatje Safina al te kloppen in oefensetjes en vrijdag, in de halve finale tegen de nummer acht van de wereld Jelena Dementjeva, kwam ze los nadat ze in de tweede set op dubieuze wijze een matchpoint had overleefd. In de finale tegen Safina tenniste Krajicek van begin tot eind vol zelfvertrouwen, al had ze vijf matchpoints nodig om het af te maken. ,,Ik wist dat ik dit niveau kon halen, maar het is lastig om het ook in een wedstrijd te doen.'' Petr Krajicek wist dat zijn dochter dit kon. ,,Psychologisch is het belangrijk dat MichaŽlla het nu ook heeft laten zien tegen topspeelsters. Ze voelt dat dingen op hun plek vallen, dat het haast vanzelf gaat. Technisch en dus ook fysiek heeft ze de mogelijkheden om de top-20 te halen. Dat is mooi, maar de komende weken kan het weer stagneren. Niemand weet of het allemaal zo snel blijft gaan. Morgen kan het weer janken zijn.''

Morgen maakt Krajicek haar Wimbledon-debuut tegen de Australische Samantha Stosur. Zaterdagmiddag, enkele uren na haar finale tegen Safina, vloog de tiener als een ware tennisvedette per helikopter naar Eindhoven en daarna in een privť-jet naar Londen. Met de mannelijke winnaar Mario Ancic als mede-passagier. ,,Je mag in elk geval zeggen dat ik in topvorm ben,'' zo straalde ze voor vertrek.

Aanverwante artikelen:
Krajicek went snel aan gras 19 juni 2006
Krajicek steekt in goede vorm  19 juni 2006
Krajicek op karakter 21 juni 2006
Dit is de allermooiste 23 juni 2006
Krajicek op wilskracht naar mooiste zege 23 juni 2006
Krajicek verslaat wereldtopper Dementieva 23 juni 2006
Krajicek dichter bij de top  24 juni 2006
Droom van Krajicek lang en mooi  24 juni 2006
Vloek is verjaagd 24 juni 2006
Grote stap voorwaarts  24 juni 2006
Topprestatie in Rosmalen van de kleine Krajicek  24 juni 2006
Krajicek slaat weg naar de top definitief in 24 juni 2006