Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   23 jun 2006 S: Dementieva (8) 1-6 7-65 6-4 

Mark van Driel, de Volkskran, 23 juni 2006

Krajicek op wilskracht naar mooiste zege

Richard Krajicek heeft het verschil tussen zijn wedstrijdmentaliteit en die van zijn zus Michaëlla eens kernachtig verwoord. Hij was bang om te verliezen. Zij wil winnen.

In de halve finale van Rosmalen bewees de 17-jarige speelster hoe raak de typering van haar 34-jarige broer is. Ze trad Elena Dementieva, de Russische nummer acht van de wereldranglijst, onverschrokken tegemoet en behaalde met gedurfd aanvalsspel de ‘mooiste en grootste overwinning’ uit haar prille loopbaan. Ze won met 1-6, 7-6, 6-4 en plaatste zich voor de finale tegen de Russin Dinara Safina.

Krajicek had alle reden een nederlaag te vrezen. Eerder dit jaar werd ze met 6-1, 6-0 van de baan geveegd door de 24-jarige Russin, die twee jaar geleden verliezend finaliste was op Roland Garros en de US Open. ‘Het kan niet slechter dan de vorige keer’, had haar vader vooraf gezegd. ‘Als je er maar voor zorgt dat je meer dan een game haalt.’

In de eerste set leek haar vader de inzet van de wedstrijd juist te hebben ingeschat. Krajicek was niet opgewassen tegen de krachtige, precieze slagen van de ervaren speelster die slechts één element van het tennisspel slecht beheerst: de opslag.

De Russin dwong de nummer 55 van de wereldranglijst tot een tempo dat voor haar te hoog lag. In een mum van tijd stond Krajicek met 4-0 achter. Hoewel ze bekendstaat als een sterke serveerder, wist ze in de eerste set slechts een van haar vijf opslagbeurten te winnen.

Een forse nederlaag leek aanstaande. ‘Ik was heel nerveus’, zei ze over de moeizame beginfase. ‘Ik had me voorgenomen agressief te spelen, maar alle ballen gingen precies de kant op die ik niet wou.’

In de tweede set wist Krajicek op karakter aan te pikken bij het hoge niveau van de Russin, die veel harder en zuiverder slaat dan de lager geplaatste speelsters die de Nederlandse gewoonlijk treft. Mede door twee dubbele fouten van Dementieva kwam de Krajicek op een vroege voorsprong. Die verspeelde ze in de volgende game weliswaar meteen, maar ze geloofde plotseling in haar mogelijkheden. Aan de opdracht van haar vader (‘Meer dan één game’) was voldaan.

Met afwisselend spel probeerde ze het ritme van Dementieva te ontregelen. Ze kwam naar het net, schuwde de korte ballen niet en waagde zich een enkele keer aan een lob. Maar ze kreeg het publiek vooral achter zich met de harde, vlakke slagen dichtbij de lijnen. Hoewel ze in deze fase van de wedstrijd soms onnodige fouten maakte, spatte het talent van haar riskante spel af.

Plotseling kreeg Krajicek geen breakpoints meer tegen, maar ging de strijd gelijk op. Pas bij 5-4 voor Dementieva kwam ze opnieuw in gevaar. De Russin kreeg op de opslag van de Nederlandse een matchpoint. Het bleek het keerpunt in wedstrijd, die volgens Dementieva na dat ene matchpoint voorbij had moeten zijn.

In de rally sloeg Krajicek een bal volgens de lange blondine ‘zeker 10 centimeter’ naast de lijn. De Russin juichte, alsof de overwinning was binnengehaald. Maar de lijnrechter en de scheidsrechter bleven stil. Het punt ging naar de onverstoorbare Krajicek, die de game vervolgens gedecideerd naar zich toetrok.

‘Ik voelde me alsof ik had gewonnen’, zei Dementieva. Ze beschuldigde de Nederlandse lijnrechters van partijdigheid. ‘Ik had het gevoel dat ze haar probeerden te helpen tijdens de wedstrijd, dat ze een Nederlandse in de finale wilden. Ik heb nooit zoveel dubieuze beslissingen gezien. Ik vind Krajicek een goede speelster, maar als je een grotere baan hebt om in te slaan dan je tegenstander, wordt het spelen wel gemakkelijker.’

Ook Krajicek plaatste vraagtekens bij sommige arbitrale beslissingen, maar de bal op matchpoint was naar haar overtuiging in. De tv-beelden wezen dat volgens haar onomstotelijk uit. Ze oordeelde dat de Russin vervolgens in de fout was gegaan door het verloren punt niet te vergeten. ‘Het is haar fout dat ze niet doorspeelt. Ze was haar concentratie kwijt.’

Krajicek greep haar kans in de tiebreak. Ze bleef aanvallen, ook nadat ze door drie onnodige fouten op een schijnbaar kansloze achterstand was gekomen. Ze boog een 4-0 achterstand om in een 6-5 voorsprong. Een dubbele fout van Dementieva bezegelde de set. ‘Ik was heel blij met die dubbele fout. Ik wist echt niet wat ik moest doen.’

De beslissende set ging gelijk op tot 5-4 in het voordeel van de Nederlandse, die ongeacht de uitslag van de finale op de wereldranglijst zal klimmen naar de hoogste positie uit haar loopbaan (rond de 40ste plaats). Ze greep het initiatief op Dementieva’s opslag en dwong de zege af met onhoudbare, diepe slagen.

‘Dit was het beste tennis uit mijn carrière’, oordeelde ze met een gelukzalige blik in haar ogen. ‘Er is in mijn hoofd een barrière doorbroken.’

Krajicek wil niet alleen winnen van topspeelsters. Ze weet dat ze het kan.

Aanverwante artikelen:
Krajicek went snel aan gras 19 juni 2006
Krajicek steekt in goede vorm  19 juni 2006
Krajicek op karakter 21 juni 2006
Dit is de allermooiste 23 juni 2006
Krajicek op wilskracht naar mooiste zege 23 juni 2006
Krajicek verslaat wereldtopper Dementieva 23 juni 2006
Krajicek dichter bij de top  24 juni 2006
Droom van Krajicek lang en mooi  24 juni 2006
Vloek is verjaagd 24 juni 2006
Grote stap voorwaarts  24 juni 2006
Topprestatie in Rosmalen van de kleine Krajicek  24 juni 2006
Krajicek slaat weg naar de top definitief in 24 juni 2006