Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   16 jun 2004 R32: Schaul (43) 4-6 1-3 opg. 

Krijn Snuif, Algemeen Dagblad, 15 juni 2004

Drama in Rosmalen

MichaŽlla Krajicek valt flauw en verlaat het centre court per brancard

Met een handdoek over het hoofd en een hand op de pijnlijke buik stapte MichaŽlla Krajicek gisteren in een auto richting het ziekenhuis. Een kwartier daarvoor was ze tijdens haar eerste ronde-partij in Rosmalen flauw gevallen en per brancard de baan afgedragen.

Haar tweede partij op het hoogste niveau van het professionele vrouwencircuit eindigde in een drama voor het 15-jarige halfzusje van Wimbledon-kampioen Richard Krajicek . In de tweede set stond zij klaar om te serveren, toen zij plotseling ter aarde stortte. Een lijnrechter snelde met een flesje water toe en kort daarna verscheen ook vader/coach Petr Krajicek op het Brabantse gras. Op zijn sokken welteverstaan, zijn schoenen had hij op de warme tribune uitgedaan.

De jonge Krajicek bleef enkele minuten liggen op het centre court. Ondertussen probeerden de bondsarts en de toernooifysiotherapeut de jonge vrouw bij bewustzijn te brengen. Ook moeder Pavlina klom over de reclameborden om `Mischa' bij te staan.

Even daarvoor was het Nederlands/ Tsjechische talent tijdens een pauze tussen de games vanwege buikpijn al behandeld door de fysiotherapeut. Ze verlieten de baan om uit te zoeken of Krajicek een maagbloeding had. Dat was niet het geval, maar nadat ze was teruggekeerd, zwalkte ze nog een paar punten over de baan. Totdat ze uiteindelijk door haar benen zakte en als een hoopje mens op de groene zoden belandde.

Lopen lukte niet meer en op een brancard moest hinderlijk lang worden gewacht. Toen Krajicek werd afgevoerd klonk een vreemd aandoend applaus. Na een behandeling in de medische ruimte vertrok ze in een toernooiwagen naar het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch. Daar bleek dat er niets ernstigs aan de hand was. Vandaag speelt ze waarschijnlijk weer in het dubbelspel.

De klachten werden veroorzaakt door menstruatiepijn, in combinatie met spanning en de hitte. Vorig jaar maakte ze ook zoiets mee op het jeugd-EK voor landenteams, maar toen kon ze de partij wel uitspelen en won ze zelfs.

Krajicek is niet de eerste sporter die door haar menstruatie in de problemen komt. Steffi Graf overkwam hetzelfde in 1989, toen ze op Roland Garros de finale van Arantxa Sanchez-Vicario verloor. Volgens bondsarts Babette Pluim hoeft Krajicek zich echter geen zorgen te maken. ,,Hier zal ze overheen groeien en bovendien is het goed behandelbaar.''

Net als vorig jaar deed de nummer vier van de wereldranglijst tot 18 jaar in Rosmalen op uitnodiging mee. Toen verloor ze op baan ťťn van de Slowaakse Ludmila Cervanova. Nu mocht ze het op de openingsdag op de hoofdbaan proberen, tegen Claudine Schaul uit Luxemburg.

Krajicek begon goed, stond vlug met 3-0 voor, maar kon haar sterke optreden niet voortzetten. Ze kreeg steeds vaker problemen met het snelle spel, dat inherent is aan grastennis. Het voetenwerk, haar zwakste onderdeel, schoot nog tekort. De eerste set ging met 6-4 verloren en in de tweede doorgang stond ze met 3-1 achter, toen ze neerstortte.

Vorig jaar stond het meisje dat wisselend in Praag en Almere woont, zelfs even op de eerste plaats van de juniorenranglijst. ,,Haar prestaties als 14-jarige waren te vergelijken met die van Capriati en Hingis'', zegt Hans Felius, technisch directeur van de tennisbond. ,,Nu zijn haar resultaten minder, maar dat komt door een aantal blessures.'' In het voorjaar had ze last van een kwetsuur aan haar knie.

Felius maakt zich geen zorgen over de ontwikkeling van de Roland Garros-winnares van het meisjesdubbelspel. ,,Je kunt denken dat er nu misschien iets mis is, omdat haar resultaten minder zijn dan vorig jaar. Maar je kunt ook zeggen dat ze voor een 15-jarig meisje nu gewoon goed bezig is.''

In Parijs uitte Felius nog kritiek op de speelster, die volgens hem niet genoeg voor de sport zou leven. Jongens houden haar te veel bezig en haar eetgewoonten pasten niet in het leven van een topsporter. Gisteren zwakte Felius die bewoordingen af. Volgens hem berustte alles op een misverstand. ,,In april was ze misschien wat te zwaar, maar dat kwam omdat zij door haar knieblessure niet had kunnen trainen. Daarna is ze vier kilo afgevallen.'' Aan voorspellingen voor de toekomst waagt hij zich niet. ,,Een jonge tennisster heeft vooral tijd nodig.''

En MichaŽlla zelf? Zij liet om half acht 's avonds in een communiquť van de speelstersvakbond WTA weten dat ze zeer teleurgesteld was over haar optreden. Ze bedankte al haar fans en zei te hopen dat ze nog vaker voor eigen publiek zal spelen.

Aanverwante artikelen:
Drama in Rosmalen  15 juni 2004
MichaŽlla Krajicek geveld door flauwte  16 juni 2004