Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   23 jun 2006 S: Dementieva (8) 1-6 7-65 6-4 

De Telegraaf, 23 juni 2006

Krajicek verslaat wereldtopper Dementieva

Petr Krajicek had zijn dochter MichaŽlla voor de wedstrijd gerustgesteld met de mededeling dat ze tegen wereldtopper Elena Dementieva al blij moest zijn met ťťn game. Maar toen dat doel eenmaal was bereikt, wilde het Nederlandse toptalent meer. Na de afstraffing in de openingsset begon ze voortreffelijk te spelen, overleefde ze een matchpoint en boekte ze de mooiste overwinning uit haar prille loopbaan. Aan de vooravond van haar debuut op Wimbledon versloeg 'de kleine kraai' voor het eerst van haar leven een speelster uit de mondiale toptien (1-6, 7-6, 6-4). Als beloning speelt ze vandaag in de finale van de Ordina Open tegen de Russin Dinara Safina.

Het gesprek na afloop ging niet alleen over de glanzende prestatie van Krajicek, maar ook over de omstreden beslissing van de umpire op het enige matchpoint voor Dementieva. Bij een 5-4 voorsprong in de tweede set dacht de Russische na een rally op 30-40 de partij in de knip te hebben. Maar zowel de lijnrechter als de umpire zagen de klap van Krajicek op de lijn belanden. "Die bal was tien centimeter uit", zei Dementieva na de wedstrijd. "Het was heel moeilijk om na dat moment mijn concentratie terug te vinden." De boze Russische gunde de winnares niet de credits die ze verdiende. "Ze is goed, maar als ze de baan aan de kant van haar tegenstander wat groter maken, is het wel makkelijk spelen."

Die opmerking doet geen recht aan de topprestatie van MichaŽlla Krajicek. Na een nerveus begin, vond de 17-jarige Nederlandse het juiste antwoord op het hoge tempo van de nummer acht van de wereld. En in de tiebreak van de tweede set maakte ze op sublieme wijze een 5-2 achterstand goed. De aangeslagen Dementieva sloeg op setpoint een dubbele fout.

"Daar was ik heel blij mee," sprak de stralende winnares na afloop. "Na die opluchting heb ik in de derde set het beste tennis laten zien dat ik momenteel in huis heb. Ik durfde voor elke bal te gaan en stond gewoon te genieten op de baan." En over die bal op matchpoint voor Dementieva: "Die was gewoon in. Dat heb ik net nog in de herhaling gezien."

Na haar eerste overwinning op een speelster van wereldklasse volgt vandaag de finale tegen Safina, de als tweede geplaatste Russin die donderdag Brenda Schultz uit het toernooi sloeg. "Het wordt pittig, maar ik ken haar goed want ik heb hier ook met haar gedubbeld." Ze heeft een sterke service en is erg vast achterin. Maar ik weet wat ik moet doen.

Ook al zit ze nog middenin de Ordina Open, de loting voor Wimbledon was MichaŽlla Krajicek niet ontgaan. Ze staat volgende week aan Church Road in de eerste ronde tegen Australische Samantha Stosur (ranking 50) en noemt dat - ondanks haar succes in Rosmalen - een zware loting. "Ze is een dubbelspecialiste die sterk kan serveren en volleren. Dat is op gras heel belangrijk."

Als Krajicek begin volgende week de eerste ronde overleeft, staat ze waarschijnlijk tegenover Amelie Mauresmo, de nummer ťťn van de wereld. Maar zo ver had ze naar eigen zeggen gisteren nog niet gekeken. Eerst heeft ze immers nog een klus te klaren in Rosmalen.

Aanverwante artikelen:
Krajicek went snel aan gras 19 juni 2006
Krajicek steekt in goede vorm  19 juni 2006
Krajicek op karakter 21 juni 2006
Dit is de allermooiste 23 juni 2006
Krajicek op wilskracht naar mooiste zege 23 juni 2006
Krajicek verslaat wereldtopper Dementieva 23 juni 2006
Krajicek dichter bij de top  24 juni 2006
Droom van Krajicek lang en mooi  24 juni 2006
Vloek is verjaagd 24 juni 2006
Grote stap voorwaarts  24 juni 2006
Topprestatie in Rosmalen van de kleine Krajicek  24 juni 2006
Krajicek slaat weg naar de top definitief in 24 juni 2006