Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Luxemburg   31 okt 2004 R32: Asagoe (39) 0-6 7-61 1-6 

Robèrt Misset, de Volkskrant, 28 oktober 2004

Vader Petr zal zijn dochter moeten loslaten en zich verzoenen met een rol in de schaduw

Vergeet Richard als je naar Misa Krajicek kijkt

Nederlands talent legt ook zichzelf nog te veel druk op

Talent heeft Michaëlla Krajicek voldoende. Vader Petr moet nu bewijzen dat hij geleerd heeft van de fouten, die hij in de begeleiding van zijn zoon Richard heeft gemaakt.

Het was een typerend beeld na de ontgroening van Michaëlla Krajicek bij het tennistoernooi in Luxemburg; rook uit de oren van haar als vanouds fel meelevende vader en een ontredderde speelster, die te veel druk op zichzelf had gelegd. Alsof een 15-jarig talent, slechts de nummer 604 op de wereldranglijst, zomaar even een gelouterde speelster uit de topvijftig verslaat.

Misa is behalve het grootste talent in het Nederlandse vrouwentennis ook de halfzus van Richard Krajicek . Maar daarmee heeft zich nog geen nieuwe Wimbledonkampioene aangediend. Zo vaak heeft Michaëlla Krajicek al de vraag moeten beantwoorden of haar achternaam soms een last is dat ze van die eeuwige vergelijking met Richard een keurmerk heeft gemaakt.

Het is juist fantastisch om Krajicek te heten, betoogde Misa ook in Luxemburg. Zo gaan voor haar deuren open (naar potentiële sponsors), die anders gesloten zouden blijven. Maar is het wel zo eerlijk om tot vervelens toe met the real thing te worden geconfronteerd?

Vraag Jaslyn Hewitt of ze op de tennisbaan net zo goed wil worden als haar broer en de wereldranglijst geeft het antwoord al. De familie Hewitt heeft één superatleet voortgebracht, die de nummer één van de wereld werd, en een meisje dat als 343ste van de WTAranking aardig kan tennissen. Die hiërarchie in het gezin zal nimmer worden gewijzigd, bij Hewitt denken we alleen aan Lleyton. Jaslyn kwam tijdens de US Open alleen in beeld, omdat ze het vriendinnetje was van de door haar broer vermorzelde Zweed Joachim Johansson. Dinara Safina worstelt met hetzelfde dilemma, al staat het zusje van Grand Slam-en Davis Cup-winnaar Marat Safin inmiddels op de rand van de topvijftig. Safina heeft bovendien de pech dat ze als Russin in een enorme kweekvijver van talent zwemt. Met alleen al vier Russische tennissters in de toptien behoort Safina vooralsnog tot de kleine vissen.

Michaëlla heeft veel meer talent dan de vrouwelijke Hewitt en ze kan wellicht verder reiken dan de vrouwelijke Safin. Maar het is wel degelijk een loden last om in de voetsporen te willen treden van de enige Nederlandse Grand Slamwinnaar in het enkelspel. Vergeet Richard als je naar Misa kijkt, al is de verleiding nog zo groot.

De nieuwe Krajicek heeft niet het voetenwerk om het speltype van haar adviseur (service-volley) te imiteren, al bezitten haar groundstrokes de power, waar Richard op die leeftijd niet aan kon tippen. De norm voor Misa is de progressie van de één jaar oudere Franse Russin Tatiana Golovin en de eveneens 16-jarige Servische Ana Ivanovic, die in Luxemburg met speels gemak de kwartfinales haalden.

Het zou onzinnig zijn haar potentie te toetsen aan de indrukwekkende palmares van Richard Krajicek . Eigenlijk hebben de vorig jaar vanwege chronisch blessureleed gestopte Richard en de juniorenkampioene van de US Open slechts één ding gemeen, ze hebben dezelfde vader. Petr loopt als een rode draad door de familiesaga en met hem is meteen het gevoeligste punt in de begeleiding van Misa aangestipt.

Van haar privé-coach Michiel Schapers is bekend dat hij zo flexibel is als een loden deur. Maar met de eveneens eendimensionale vader Krajicek zit de oud-prof op één lijn. Misa wordt door hen op Oost-Europese wijze gehard en het is typisch Nederlands om te waarschuwen voor de mogelijke psychische schade van die rigide aanpak.

Als Petr Krajicek het Nederlandse poldermodel op zijn zoon had toegepast, zou Richard vermoedelijk nooit Wimbledon hebben gewonnen. Maar de prijs is hoog geweest voor de verscheurde familie.

De jarenlange breuk tussen vader en zoon Krajicek moet een les zijn voor Misa én haar begeleiders. Hoe lang kan zij een dominante vader verdragen als elke nederlaag het einde van de wereld aankondigt?

Richard voelde zich op de tennisbaan pas bevrijd, toen hij Petr op grote afstand wist. De verzoening vond pas plaats, toen Richard zelf vader was geworden. Petr moet nu bewijzen dat hij geleerd heeft van zijn fouten in het verleden.

Eens zal Petr zijn dochter moeten loslaten, ook op de tennisbaan. De harmonie bij de Krajiceks zal pas compleet zijn als Petr zich verzoent met een rol in de schaduw, stiekem dromend van twee Wimbledonkampioenen in de familie.

Aanverwante artikelen:
Vergeet Richard als je naar Misa Krajicek kijkt  28 oktober 2004
Michaella Krajicek versus Shinobu Asagoe  31 oktober 2004