Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   24 jun 2006 F: Safina (17) 6-3 6-4 

de Volkskrant, 24 juni 2006

Droom van Krajicek lang en mooi

Met een blos op de wangen is Michaëlla Krajicek naar Wimbledon vertrokken. In een roes beleefde ze haar triomftocht in Rosmalen, waar ze zaterdag in de finale op imponerende wijze afrekende met Dinara Safina: 6-3, 6-4.

Het was alweer de derde toernooizege van de pas 17-jarige Nederlandse tennisster. In oktober 2005 won ze in Tasjkent en begin januari in Hobart, maar die titels waren beduidend lichter van gewicht.

Een week geleden had ze nog nooit van een toptwintigspeelster gewonnen. In Rosmalen versloeg ze er liefst drie. Ze overmeesterde de Italiaanse Flavia Pennetta (19de) in de eerste en de Russin Safina (17de) in de laatste ronde. Bovendien schakelde ze in de halve finale Elena Dementieva, de nummer acht van de wereld, uit.

‘Ik had gehoopt één ronde door te komen, maar dat ik het toernooi zou winnen, durfde ik niet eens te dromen’, zei Krajicek, die na haar zegereeks 39ste op de wereldranglijst staat. ‘Dit is te gek. Dit niveau heb ik nooit eerder bereikt. Het is een bevestiging dat ik zeker de toptwintig kan halen en misschien wel de toptien. ’

Drie weken geleden zat Krajicek nog in zak en as nadat ze in de eerste ronde van Roland Garros een pak slaag van de Zwitserse Patty Schnyder had gekregen (6-1, 6-2). Ze was verwachtingsvol naar Parijs gekomen, omdat ze de week daarvoor in de halve finale van Istanbul stond, waarin ze redelijk eervol verloor van Anastasia Miskina (6-4, 7-6).

Haar conclusie was dat ze stabieler en vooral sterker moest worden om bij de echte top aan te kunnen sluiten. ‘Daarom wil ik de komende weken vooral veel wedstrijden spelen’, zei Krajicek in Parijs. Liefst negen partijen speelde ze in de aanloop naar Rosmalen voor de Nederlandse en Duitse clubcompetities.

Probleemloos schakelde ze over van gravel naar gras. ‘Daar heb ik nooit moeite mee gehad.’ Met de wedstrijd groeide haar vorm. De overwinning op de als eerste geplaatste Dementieva gaf haar vleugels. Boordevol zelfvertrouwen begon ze aan de finale tegen Safina, die ze vanaf de eerste game onder de duim hield.

Krajicek bepaalde het tempo, serveerde sterk en toonde zich buitengewoon balvast. In de eerste set brak ze de Russin, die dit jaar in de finale stond van Rome en op Roland Garros bij de laatste acht zat, in de vijfde, in de tweede reeks in de zevende game. Ook een regenonderbreking bij de stand 6-3, 1-1 kon Krajiceks ritme niet verstoren.

Safina, die de afgelopen maanden won van toppers als Clijsters, Koetsnetsova en Sjarapova, kreeg in de hele partij slechts twee breakpunten op de service van haar tegenstandster. Alleen in de laatste game liet Krajicek een paar steken vallen. Haar eerste service haperde en pas op haar vierde matchpunt kon ze oogsten.

De 20-jarige Safina mopperde veelvuldig op de umpire, maar vooral ook op zichzelf. ‘Ik heb niets gedaan om het haar moeilijk te maken, helemaal niets. Zij dicteerde en ik deed lijdzaam mee’, gaf ze na de wedstrijd eerlijk toe.

Michaëlla Krajicek, wier broer Richard in 1994 en 1997 Rosmalen won, kreeg na afloop een vipbehandeling. Ze vloog samen met Mario Ancic, de winnaar van het mannentoernooi, per helikopter naar het vliegveld Eindhoven en van daaruit met een privéjet naar Londen.

Op Wimbledon treft Krajicek in de eerste ronde de Australische Samantha Stosur, een sterke service-volleyspeelster. Bij winst is hoogstwaarschijnlijk de als eerste geplaatste Amélie Mauresmo haar tegenstandster, maar zover wil ze niet vooruit zien. Krajicek: ‘Ik bekijk het ook op Wimbledon weer van ronde tot ronde.

Aanverwante artikelen:
Krajicek went snel aan gras 19 juni 2006
Krajicek steekt in goede vorm  19 juni 2006
Krajicek op karakter 21 juni 2006
Dit is de allermooiste 23 juni 2006
Krajicek op wilskracht naar mooiste zege 23 juni 2006
Krajicek verslaat wereldtopper Dementieva 23 juni 2006
Krajicek dichter bij de top  24 juni 2006
Droom van Krajicek lang en mooi  24 juni 2006
Vloek is verjaagd 24 juni 2006
Grote stap voorwaarts  24 juni 2006
Topprestatie in Rosmalen van de kleine Krajicek  24 juni 2006
Krajicek slaat weg naar de top definitief in 24 juni 2006