Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen 

De Telegraaf, 12 april 2005

Gebakken klei als redmiddel

Naast Schalken ook Michaella Krajicek ambassadrice

Met een nieuwe ambassadrice van het grastoernooi (naast Sjeng Schalken) en gebakken klei als fundering van de banen op het Autotron hoopt de organisatie van de Ordina Open de komende jaren op een toestroom van wereldtoppers naar Rosmalen. MichaŽlla Krajicek is de naam van de tweede ambassadeur van het evenement, dat vlak voor Wimbledon (van 13 tot 20 juni) wordt gespeeld. Om de omstandigheden op het belangrijkste tennistoernooi ter wereld zo goed mogelijk na te bootsen, hebben toernooidirecteur Marcel Hunze en zijn werkgever Libťma in Rosmalen een investering in de ondergrond van de belangrijkste banen van 240.000 euro gedaan.

De klachten over de lage stuit in Rosmalen en het doorschieten van de ballen zijn serieus opgepakt. Een test heeft afgelopen jaar uitgewezen dat met een ondergrond van gebakken en gemalen klei van zo'n tien centimeter als basis de heilige banen van Wimbledon bijna gekopieerd kunnen worden. "Van origine ligt in Rosmalen een bodem van zand. Daardoor blijven de banen zachter. Wij willen er alles aan doen om het de wereldtoppers vlak voor Wimbledon zo goed mogelijk naar de zin te maken. Vandaar deze investering", aldus Hunze.

Hunze zei het niet hardop, maar hij hoopt straks in juni als winnaar een echte grasspecialist te mogen begroeten. Dan is het plan geslaagd en gaat de pr als een lopend vuurtje door het spelerscircuit. In elk geval heeft toernooiambassadeur Schalken dan minder werk te verrichten. De afgelopen seizoenen kreeg hij toch uit diverse hoeken klachten te horen over de kwaliteit van de tennisbanen op het toernooi, dat hij zowel in 2002 als in 2003 op zijn naam schreef. Afgelopen jaar loste Michel Llodra hem in die hoedanigheid af. Met alle respect voor de Fransman zal Hunze toch graag een grotere naam als kampioen willen krijgen.

Dat zou dan Schalken zelf moeten zijn, de Spanjaard Tommy Robredo of de jonge Kroaat Mario Ancic, die vorig jaar de halve finales van Wimbledon al wist te bereiken. Want van Guillermo Coria kan moeilijk worden beweerd dat hij zich in zijn element voelt op de grassprieten, zelfs niet met een hogere stuit. Bij de vrouwen zal Misa Krajicek, inmiddels deel uitmakend van de top-120 van de wereld, te maken krijgen met de toptienspeelsters Elena Dementieva, Nadia Petrova en Alicia Molik. Ook titelverdedigster Mary Pierce is van de partij, evenals het Argentijnse talent Gisela Dulko.

Aanverwante artikelen:
Ik heb er alles voor over om de top te bereiken 10 april 2005
Gebakken klei als redmiddel  12 april 2005
Tennis uit de boeken  14 juni 2005
Krajicek (16) laat zich niet meer gek maken  14 juni 2005
Krajicek bescheiden over mijlpaal. 15 juni 2005
Krajicek plukt de dag  15 juni 2005
Krajicek wil niets van mijlpaal weten 15 juni 2005
To serve: MichaŽlla Krajicek 15 juni 2005
Eťn van de ergste dagen uit mijn leven 16 juni 2005
Blessure verstoort ultieme droom Krajicek  16 juni 2005
Wimbledon-droom in duigen  16 juni 2005
Drama voor Krajicek  16 juni 2005
De prijs van succes  16 juni 2005
Snelle operatie Misa Krajicek 16 juni 2005
"Het meest klote vind ik dat de mix niet doorgaat" 16 juni 2005
Ordina Open treurt om afscheid favorieten  16 juni 2005