Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Fed Cup 

Mark van Driel, de Volkskrant, 14 april 2005

Schultz (34) droomt alweer van Wimbledon

Voormalige toptennisster maakt na vijf jaar en veel blessureleed haar rentree. Met een nieuw aangeleerde service

Na vijf jaar afwezigheid maakt Brenda Schultz-McCarthy haar rentree. In Almere treft ze MichaŽlla Krajicek. Verleden en toekomst van het vrouwentennis nemen elkaar de maat.

Een kwartiertje na de eerste begroeting begeven Brenda Schultz-McCarthy en MichaŽlla Krajicek zich naar de tennisbaan voor hun echte kennismaking: in de stralende voorjaarszon zullen ze elkaar twee uur lang bekijken, op de proef stellen, uitdagen, en, uiteindelijk, de maat nemen.

De twee speelsters zijn zich bewust van de situatie. Zij belichamen het verleden en de toekomst van het Nederlandse vrouwentennis.

De 34-jarige Schultz maakte, voordat ze vijf jaar geleden vanwege een hardnekkige rugblessure afscheid moest nemen van het wedstrijdcircuit, langdurig deel uit van de topdertig van de wereldranglijst. Ze stond zelfs enige tijd in de toptien, met de negende plaats als hoogste positie.

De 16-jarige Krajicek zet momenteel haar eerste schreden in het profcircuit. Menigeen vermoedt dat haar loopbaan even geslaagd en succesvol zal zijn als die van haar trainingspartner van vandaag op het nationale tenniscentrum in Almere.

Dat Schultz aantreedt tegen Krajicek is een klein wonder. De lange Noord-Hollandse (1,88 meter) leek voorgoed verdwenen. Met haar prijzengeld (2,5 miljoen dollar) bouwde ze in de Verenigde Staten een groot vakantiepark, waar kinderen allerlei sporten kunnen beoefenen. Daarnaast gaf ze les aan jonge, soms veelbelovende spelers.

Vrij van rugklachten was ze niet, tot vorig jaar. Met een nieuwe arts analyseerde ze haar tweede opslag, een kickservice die haar rug extreem belastte. Samen kwamen ze tot de ontdekking dat de pijn vrijwel verdween als ze een andere beweging maakte. Toen Schultz die onder de knie kreeg, besloot ze een rentree te wagen. 'Ik heb mijn loopbaan te vroeg moeten afsluiten. Ik heb het toptennis gemist.'

Schultz vond gehoor bij Hans Felius, de technisch directeur van de bond. Hij nodigde haar afgelopen winter uit voor een trainingsweek en besloot dat haar niveau, ondanks vijf jaar afwezigheid, hoog genoeg was om deel uit te maken van het FedCup-team. Ze behoort, net als Krajicek, tot de vier speelsters die volgende week in Turkije beginnen aan de strijd om een plaats in de wereldgroep.

Felius' inschatting lijkt in Almere juist. Schultz blaakt van gezondheid. Ze is zes kilo lichter (74) dan in haar toptijd. Haar gebruinde huid steekt af bij de bleke gelaatskleur van Krajicek, die herstelt van een griep. Ze raakt de ballen alsof ze nooit weg is geweest en toont zich gretig. Ze geniet met volle teugen.

Op haar eigen manier is Schultz uiterst serieus. Is voor Krajicek een enkele misser na een reeks sterke slagen reden genoeg om het racket boos op het gravel te laten stuiteren, Schultz blijft ook als ze driemaal achtereen een fout maakt optimistisch en gedreven. Al haar slagen worden gefilmd voor de analyse achteraf. En ze is zich uiterst bewust van wat ze eet en drinkt.

'Drink je dat omdat het lekker of goed is', vraagt ze als Krajicek een pak ananassap tegen haar mond zet.

'Omdat het lekker is', luidt het verbaasde antwoord.

'Het is het beste dat je kunt drinken', zegt Schultz . 'Met grapefruitsap. In ananas zitten natuurlijke ontstekingsremmers, in grapefruit vetverbranders.'

Haar gedrevenheid en spelniveau verbazen de buitenwereld, weet Schultz . Zelf vindt ze het minder gek. Ze heeft de afgelopen vijf jaar niet stilgezeten.

Als haar rug het toeliet, trainde ze geregeld met talentvolle mannen of meisjes die tussen plaats honderd en tweehonderd op de wereldranglijst stonden. En ze speelde soms dubbels met Serena en Venus Williams, Anna Koernikova of Steffi Graf. 'Ik wist wat het niveau was.'

De praktijk moet uitwijzen of ze ook in serieuze wedstrijden het niveau aankan. Dat hoopt ze de komende maanden uit te vinden. Na de FedCup komt ze uit in de Nederlandse competitie. Als ze fit blijft en haar prestaties meevallen, sluit Schultz zelfs een rentree op Wimbledon niet uit. Een uitnodiging om mee te doen aan het kwalificatietoernooi heeft ze al op zak. In haar topjaar 1995 drong Schultz in Londen en New York (US Open) door tot de kwartfinales.

'Goran Ivanisevic is ook teruggekomen na een lange tijd', zegt Schultz . 'En Richard Krajicek ook. Laatst heb ik zijn boek gelezen. Dat gaf me echt moed. Het was net alsof iemand me iets probeerde te vertellen.'

Schultz beschikt, net als Krajicek en Ivanisevic vroeger, over een wapen. Met haar opslag bereikt ze snelheden tot 200 kilometer per uur, voor Venus Williams hoeft ze naar eigen niet veel onder te doen. Die service, in combinatie met de tegenwoordig zeldzame voorkeur voor volleren, kunnen haar tot een geduchte tegenstander maken, zeker voor speelsters buiten de tophonderd .

Krajicek kan dat beamen. Ze weet niet wat haar overkomt tijdens het partijtje om zeven punten tegen Schultz . De 34-jarige wint eenvoudig van de 16-jarige, die na afloop vooral verbaasd is over het geringe aantal slagenwisselingen: nul. 'Dit is raar', verzucht Krajicek. 'Geen rally's. Wat een drama.'

Schultz moet erom lachen - ze is niet vergeten dat vroeger weinig speelsters met haar wilden trainen vanwege haar onorthodoxe speltype. Op haar beurt toont ze zich danig onder de indruk van de slagen van Krajicek, die ze ziet als een toekomstig toptienspeelster. De 16-jarige staat deze week op de 120ste plaats van de wereldranglijst.

Schultz : 'MichaŽlla kan de bal doorhakken. Die explosie, daar kun je niet op trainen. Er zijn niet veel meisjes die beter kunnen tennissen dan zij.'

Aanverwante artikelen:
Schultz (34) droomt alweer van Wimbledon  14 april 2005
Wonderschone metamorfose van Fedcupteam  22 april 2005
Fedcupteam mist promotie  23 april 2005