Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Fed Cup   22 apr 2005 3: Schaul (76) 6-3 3-6 6-3 

De Telegraaf, 22 april 2005

Wonderschone metamorfose van Fedcupteam

De metamorfose neemt steeds grotere vormen aan. Op dezelfde plaats waar het Nederlandse Fedcupteam vorig jaar nog op het nippertje aan degradatie uit de Europese/Afrikaanse zone wist te ontsnappen, kwamen de tennissters nu als trotse en terechte poulewinnaar bovendrijven. Het lelijke eendje van 2004 is uitgegroeid tot een prachtige zwaan en treft in Bulgarije vandaag de laatste horde op weg naar een promotieduel (in juli) richting de Wereldgroep. En daarmee krijgt het doel, dat aan het begin van de week nog zo ver weg leek, steeds duidelijker contouren.

Poulefavoriet Luxemburg werd gisteren in het Turkse Manavgat aan de kant geschoven door een Nederlands team dat zichzelf op diverse fronten overtrof. Vooral Elise Tamaela groeide in de moeilijke openingswedstrijd tegen top-100-speelster Anne Kremer ver boven zichzelf uit. Gedragen door de teamsfeer walste Tamaela binnen een uur (6-2, 6-1) over haar Luxemburgse tegenstandster, die na afloop op de baan in tranen uitbarstte.

Tamaela had haar emoties op het centre court veel beter in bedwang en dat bleek voor de 21-jarige Culemborgse de sleutel tot een bijna perfecte wedstrijd. "Op spannende momenten willen de emoties bij mij nog wel eens de overhand krijgen, maar daar was nu geen sprake van", constateerde ze zelf na wat misschien wel de mooiste overwinning uit haar nog prille loopbaan genoemd mag worden.

Het overtuigende startschot waarmee Tamaela de tweestrijd tussen Nederland en Luxemburg opende, kreeg dankzij MichaŽlla Krajicek een waardig vervolg. Waarbij 'kleine Kraai', opvallend genoeg, juist wel even moeite had met haar emoties. De kopvrouw van Oranje moest het opnemen tegen Claudine Schaul, de speelster die vorig jaar op het gras van Rosmalen aan de overzijde van het net stond toen Krajicek tijdens de partij flauwviel. "Ik zat niet lekker in mijn vel, dacht steeds aan dat voorval", aldus Krajicek , die desondanks stoÔcijns de eerste set naar zich toetrok. "Daarna liep mijn service weg en werden mijn returns vrij slecht."

Het kostte Krajicek de tweede set, maar bij een 0-2 achterstand in de derde herpakte de 16-jarige zich op een manier die menig veel ervarener speelster jaloers zou maken: 6-3, 3-6, 6-3. Brenda Schultz en Michelle Gerards zorgden voor de slagroom op de taart door ook het dubbelspel nog te winnen (6-3, 6-2). De geloofsbrieven waarmee Nederland zich aan de finalepoort meldde, glommen bijna van trots: van de negen poulewedstrijden wonnen de meiden van Felius en Bollegraf er acht. Groter kon het contrast met de mislukte missie van 2004 nauwelijks zijn.

Aanverwante artikelen:
Schultz (34) droomt alweer van Wimbledon  14 april 2005
Wonderschone metamorfose van Fedcupteam  22 april 2005
Fedcupteam mist promotie  23 april 2005