Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Fed Cup   23 apr 2005 4: Maleeva (30) 6-4 3-6 2-6 

De Telegraaf, 23 april 2005

Fedcupteam mist promotie

Struikelen is nooit leuk en al helemaal niet wanneer dat gebeurt over de laatste horde van een verder vlekkeloos genomen parcours. Maar de harde realiteit leerde gisteren dat het Nederlandse Fedcupteam in juli niet mag meedoen aan de promotieduels die toegang verlenen tot de Wereldgroep. In het Turkse Malavgat kreeg Oranje na een zeer smakelijk verlopen tennisweek door de Bulgaren een bitter toetje voorgeschoteld.

Elise TamaŽla en MichaŽlla Krajicek waren niet opgewassen tegen hun tegenstandsters Sesil Karatantcheva en Magdalena Maleeva, waardoor Oranje na twee van de drie duels al tegen een kansloze 0-2 achterstand aankeek. Het dubbelspel, waarop non-playing captain Hans Felius vooraf zijn hoop had gevestigd, was zelfs niet meer van belang voor de statistieken en werd niet meer gespeeld.

De nederlaag kwam hard aan in het Nederlandse kamp, maar als de ergste pijn straks is weggezakt, zal toch het besef bovenkomen dat er in een weekje Turkije vooral veel gewonnen is. Niet alleen tussen de witte lijnen, waar Oranje maar liefst acht van haar negen poulewedstrijden won, maar zeker ook naast de baan. Want het Nederlandse team is onder de vleugels van captain Hans Felius en coach Manon Bollegraf samengesmolten tot een hechte vriendenkring, waarin de sfeer doet denken aan de spirit die het Nederlandse Daviscupteam in het recente verleden tot grootse daden heeft gebracht. "We moeten niet te lang naar de nederlaag staren, maar vooral terugkijken naar de hele week", zei Felius. "Natuurlijk is het leuk dat we wedstrijden winnen, maar het is nog veel leuker dat de meisjes zo goed speelden."

Ook in het beslissende duel tegen Bulgarije speelden TamaŽla en Krajicek meer dan behoorlijk, maar beide Oranjepupillen troffen aan de overzijde van het net een speelster die eenvoudigweg beter was. "Ik kan Elise en Misa niets verwijten, ze hebben goed gevochten", aldus Felius, die TamaŽla de voorkeur had gegeven boven Brenda Schultz. En daar viel, gezien de optredens van beide speelsters tijdens de poulewedstrijden, niets op af te dingen. TamaŽla haalde tegen de Bulgaarse tiener Karatantcheva weliswaar niet het hoge niveau waarmee ze een dag eerder de Luxemburgse Kremer van de baan had geblazen, maar speelde beslist beter dan de uitslag (1-6, 1-6) doet vermoeden.

TamaŽla: "Ik had gehoopt het haar met mijn eigen spel moeilijk te kunnen maken, maar daarop had ze alle antwoorden. Ondanks de nederlaag hou ik toch vooral een goed gevoel over aan deze week en daar zal ik de komende weken mijn voordeel mee doen", aldus de Culemborgse, die vanavond direct doorreist naar Frankrijk waar ze dinsdag alweer in actie komt. "Dan sta ik er weer alleen voor, ik zal de meiden best missen."

Zelfs bij Krajicek , die zich veel moeilijker bij haar nederlaag tegen Maleeva (6-4, 3-6, 2-6) kon neerleggen, overheersten na een langdurige 'afkoelingsperiode' positieve gevoelens. "Ik wilde het team zo graag in de race houden, maar dat is me niet gelukt", sprak de 16-jarige topper in de dop, die de nummer 28 van de wereld tot het uiterste dwong. "Daarom baalde ik zo, maar ik realiseer me wel degelijk dat we als team een superweek achter de rug hebben. Dit smaakt naar heel veel meer en ik zal dan ook zeker beschikbaar blijven voor het Fedcupteam. Ik ben er trots op de naam van Nederland op mijn shirt te dragen. Als we met dit team doorgroeien, is er volgend jaar beslist meer mogelijk."

Aanverwante artikelen:
Schultz (34) droomt alweer van Wimbledon  14 april 2005
Wonderschone metamorfose van Fedcupteam  22 april 2005
Fedcupteam mist promotie  23 april 2005