Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Roland Garros   23 mei 2005 R128: Hantuchova (22) 3-6 1-6 

Koen Greven, NRC handelsblad, 23 mei 2005

Debuterende Krajicek onderuit tegen Hantuchova

Enige Nederlandse deelneemster in tennistoernooi Parijs direct uitgeschakeld

MichaŽlla Krajicek heeft haar debuut op Roland Garros vanmiddag niet kunnen opluisteren met een overwinning. Het zestienjarige Nederlandse tennistalent kwam op baan zeven tekort tegen de zes jaar oudere Daniela Hantuchova. Voor een paar honderd Nederlandse tennisfans won de Slowaakse met overmacht in twee sets: 6-3 en 6-1. Daarmee verloor Nederland de enige deelneemster in het vrouwentoernooi.

Het optreden van Krajicek duurde slechts een uur en vier minuten. Met een flauw glimlachje op haar gezicht schudde ze Hantuchova de hand aan het net. Het applaus van het publiek vergoedde niet veel voor Krajicek. Vader en coach Petr Krajicek verliet teleurgesteld de tribune. De familie Krajicek houdt nu eenmaal niet van verliezen.

Ondanks haar nederlaag kan Krajicek terugkijken op een succesvolle week. Krajicek verdiende door haar kwalificatie voor het hoofdtoernooi van Roland Garros zoveel punten dat ze over twee weken voor het eerst in haar loopbaan in de top-100 zal staan. De laatste keer dat een Nederlandse speelster die grens doorbrak was Amanda Hopmans in 1999. Krajicek wordt gezien als het boegbeeld van een nieuwe generatie talentvolle Nederlandse speelsters. Achter Krajicek moeten jonge talenten als Renee Reinhardt en Stťphanie Herz de komende jaren doorbreken.

Felius zal over veertien dagen zeker even stilstaan bij de eerste mijlpaal van Krajicek. "Toen ik vorig jaar tijdens de US Open stelde dat Krajicek wel eens dit jaar in de top-100 zou kunnen komen, werd er gezegd dat ik te hard van stapel liep. Nu ligt dat al heel anders. Nu vinden sommigen dat het te lang duurt'', zei Felius vlak voordat Krajicek de baan op stapte tegen Hantuchova.

Vooraf had Hans Felius verwacht dat Krajicek in staat zou zijn de Slowaakse te verrassen. Eerder dit jaar speelde Krajicek al tegen Hantuchova in de strijd om de Hopman Cup in AustraliŽ. Destijds liet de Nederlandse met een matig optreden zien dat ze de voormalige nummer vijf van de wereld partij kon bieden. Die partij gold voor Krajicek vandaag als het uitgangspunt.

Op de baan waarop Krajicek in de eerste en derde ronde van het kwalificatietoernooi had gewonnen van respectievelijk Maria-Emilia Salerni en Henrieta Nagyova begon ze vol vertrouwen aan het treffen met Hantuchova. Al snel bleek de routine van de frÍle Slowaakse de doorslag te geven. Hantuchova plaatste de ballen met precisie in de hoeken waardoor Krajicek veel moest lopen. Die tactiek werkte uitstekend. Het voetenwerk is nog altijd het zwakke punt van Krajicek.

Al direct in de tweede game van de eerste set moest Krajicek haar opslag inleveren. Ze kreeg kleine kansjes, maar wist op de juiste momenten niet toe te slaan. Krajicek bleef achter de feiten aanlopen. De Nederlandse fans probeerden Krajicek terug in de partij te schreeuwen, maar `de kleine kraai' had geen antwoord op het gevarieerde spel van haar tegenstandster. Naar mate de wedstrijd vorderde werd de tred van Krajicek moedelozer. Een verrassende zege bleef uit. En in tegenstelling tot haar optreden bij de Australian Open waar ze verdienstelijk verloor van Patty Schnyder, ging ze nu kansloos ten onder.

In overleg met haar vader Petr Krajicek en Felius heeft Krajicek gekozen voor de weg van de geleidelijkheid. Aangezien ze vanwege haar jeugdige leeftijd maar op elf toernooien plus de vier grandslams mag uitkomen, wisselt ze het spelen van wedstrijden af met weken van trainingen. Na Roland Garros zal Krajicek in de Nederlandse competitie gaan spelen voor Hilverheide uit Hilversum.

Daarna zal Krajicek het gravel verruilen voor gras, de favoriete baansoort van haar broer Richard Krajicek. Zoals het er nu naar uit ziet zal ze ontbreken op Wimbledon. Met een 114de plaats op de wereldranglijst komt ze zes plekken tekort voor een plaats in het hoofdtoernooi. En omdat Krajicek het toernooi van Rosmalen verkoos boven het spelen van kwalificatiewedstrijden voor Wimbledon, kan ze slechts hopen dat een aantal speelsters zich geblesseerd terugtrekt voor het Londense grandslamtoernooi. Krajicek zal de komende tijd even uit de schijnwerpers verdwenen zijn. Waarschijnlijk krijgt ze pas eind augustus bij de US Open weer een kans op een groot podium een doorbraak te forceren.

Aanverwante artikelen:
Debuterende Krajicek onderuit tegen Hantuchova  23 mei 2005
Nog even geduld alstublieft  23 mei 2005
Krajicek weet dat ze nog heel wat te leren heeft  23 mei 2005
De kleine Krajicek moet nog veel leren  23 mei 2005
Ten onder aan zenuwen  23 mei 2005