Terug naar overzicht   Printervriendelijk versie

Rosmalen   24 jun 2006 F: Safina (17) 6-3 6-4 

Jon Visbeen, De Telegraaf, 24 juni 2006

Grote stap voorwaarts

Dat MichaŽlla Krajicek, net als halfbroer Richard, beschikt over een hutkoffer aan talent, is genoegzaam bekend. Om te slagen in het proftennis is echter veel meer nodig. Bij de Ordina Open toonde de pas zeventienjarige Mischa aan, dat zij een grote stap voorwaarts heeft gezet. Richting toptien wel te verstaan. Want zeges op Elena Dementieva en Dinara Safina, gelouterde Russinnen, weerspiegelen de vervolmaking van een ongekend talent.

Dit voorjaar luidde al snel de kritiek, dat haar progressie stagneerde en inderdaad, de afstraffing op Roland Garros in de eerste ronde door Patty Schnyder gaf geen aanleiding tot optimisme. Zij leek te delen in de malaise, die het vaderlandse proftennis al jaren in een wurggreep houdt. Het geduld van de tennisliefhebber is de laatste jaren op de proef gesteld, dus kwam die nederlaag extra hard aan.

MichaŽlla Krajicek moet evenwel heel dikwijls het voordeel van de twijfel krijgen. Ze is pas zeventien en maakt vanaf morgen deel uit van de topveertig van de wereld. Talent moet je ontplooien. Er komen veel meer dingen bij kijken dan alleen zo hard en snel mogelijk een bal over het net slaan.

De Nederlands kampioene heeft op het gras in Rosmalen aangetoond, dat de familie Krajicek andermaal, net als Richard dat heeft gedaan, de standaard zet voor het Nederlandse proftennis. Met alle respect voor de prachtige resultaten van Brenda Schultz, Sjeng Schalken, Eltingh/Haarhuis en Jan Siemerink. Discipline, doorzettingsvermogen, trainingsarbeid en een dijk van een wedstrijdmentaliteit zijn beiden met de paplepel ingegoten.

Wimbledon 2006 komt misschien nog iets te vroeg voor Mischa Krajicek. Maar dat zij de potentie heeft om juist daar, in het Mekka van de tennissport, net als broer Richard tien jaar geleden deed, een keertje toe te slaan, mag na deze schitterende triomf gevoeglijk worden aangenomen.

Aanverwante artikelen:
Krajicek went snel aan gras 19 juni 2006
Krajicek steekt in goede vorm  19 juni 2006
Krajicek op karakter 21 juni 2006
Dit is de allermooiste 23 juni 2006
Krajicek op wilskracht naar mooiste zege 23 juni 2006
Krajicek verslaat wereldtopper Dementieva 23 juni 2006
Krajicek dichter bij de top  24 juni 2006
Droom van Krajicek lang en mooi  24 juni 2006
Vloek is verjaagd 24 juni 2006
Grote stap voorwaarts  24 juni 2006
Topprestatie in Rosmalen van de kleine Krajicek  24 juni 2006
Krajicek slaat weg naar de top definitief in 24 juni 2006